ارزش کل صندوقهای سرمایهگذاری در تاریخ سی و یکم تیر ماه امسال بیش از پنج میلیون و ۲۶۷ هزار و ۱۲۶ میلیارد ریال است که نسبت به دوره مشابه سال ۱۴۰۰ با رشد ۳۱.۳ درصدی همراه بوده است
به گزارش صدای بورس “سرمایهگذاری غیرمستقیم” عنوانی است که بعد از روزهای شوم بورس در سال ۱۳۹۹ نقل محافل اهالی بازار سرمایه شد. به عقیده بیشتر آنها، اگر در همان سال افراد به جای هجوم مستقیم به بازار سرمایه، از طریق ابزارهایی مانند صندوقهای سرمایهگذاری بهصورت غیرمستقیم سرمایهگذاری میکردند، فاجعههای دو سال گذشته اتفاق نمیافتاد.
“صندوقهای سرمایهگذاری” ابزاری هستند که این روزها برای سرمایهگذاری غیرمستقیم مورد توجه بوده و نقش پررنگی پیدا کردهاند. طبق بررسی انجام شده تعداد صندوقهای سرمایهگذاری در تیر ماه سال گذشته ۱۸۶ بوده و در تیر امسال به ۲۲۰ عدد رسیده است که حدود ۱۰۹ صندوق از نوع درآمد ثابت، ۷۲ صندوق در سهام و ۲۱ صندوق هم مختلط است و در جدول زیر عملکرد ۱۱۰ صندوق سرمایه گذاری بررسی شده است. بر اساس این آمار، صندوق “پالایشی یکم” در تیر ماه سال گذشته در ردیف دوم تعداد سرمایهگذاران حقوقی قرار داشت اما در اولین ماه تابستان قرن جدید به رتبه یک ارتقاء پیدا کرد و تعداد سرمایهگذاران حقوقی آن از ۱,۱۵۰ به ۲,۷۳۵ رسید.
در این بین رتبه اول تعداد سرمایهگذاران حقوقی در ماه اول تابستان سال ۱۴۰۰ به صندوق “واسطهگری مالی یکم” اختصاص داشت درحالی که در سال جاری به رتبه پایینتر سقوط کرد. همچنین دو صندوق مختلط “مشترک پارس” و سهامی “مشترک مبین سرمایه” به ترتیب در تیرماه سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ کمترین میزان سرمایهگذاران حقوقی را به خود اختصاص دادهاند. البته “مشترک پارس” در سال جاری ارتقاء پیدا کرده و از رتبه ۲۲۰ به ۲۱۸ رسیده است.
ارزش کدام بیشتر است؟
ارزش کل صندوقهای سرمایهگذاری در تاریخ سی و یکم تیر ماه امسال بیش از پنج میلیون و ۲۶۷ هزار و ۱۲۶ میلیارد ریال است که نسبت به دوره مشابه سال ۱۴۰۰ با رشد ۳۱.۳ درصدی همراه بوده است و نکته جالب اینجاست که صندوق با درآمد ثابت “گنجینه زرین شهر” از نوع صدور و ابطالی در دو سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به لحاظ ارزش صندوق در جایگاه اول قرار گرفت، ضمن آنکه در تیرماه امسال نسبت به سال گذشته با رشد ۲۲.۷ درصدی مواجه شد و از ۴۲۶ هزار و ۶۰۷ میلیارد ریال به ۵۲۳ هزار و ۶۷۲ میلیارد ریال رسید.
کمترین ارزش صندوق هم در اولین ماه فصل گرم سال گذشته به صندوق “نیکوکاری کشتی ورزش ملی ایران” با ارزش دو هزار و ۴۶۹ میلیون ریال و در ماه مشابه امسال به صندوق “ندای ثابت کیان” با ارزش ۱۸ هزار و ۷۱۴ میلیون ریال رسیده است. البته “نیکوکاری کشتی ورزش ملی ایران” در سال جاری با رشد اندکی مواجه بوده است. همچنین هشت رتبه اول ارزش کل صندوق در سال ۱۴۰۰ از نوع صندوقهای با درآمد ثابت است که این عدد در قرن جدید هم حفظ شده و صندوقهای با درآمد ثابت گنجینه زرین شهر، لوتوس پارسیان، با درآمد ثابت کاردان، اندوخته پایدار سپهر، مشترک آتیه نوین، اعتماد کارگزاری بانک ملی ایران، ثابت حامی و اندوخته توسعه صادرات آرمانی در جایگاه اول قرار گرفتهاند.
حقوقی و حقیقی برابر
“پالایشی یکم” که در تعداد سرمایهگذاران حقوقی اول بود، در رتبه نخست میزان سرمایهگذاران حقیقی در تیر ماه سال گذشته قرار داشت اما در سال جاری از دو میلیون و ۳۲۱ هزار و ۸۶۳ نفر به یک میلیون و ۸۳۱ هزار و ۱۵۹ نفر به جایگاه دوم سقوط کرد. همچنین در سال جاری صندوق با درآمد ثابت ” ثابت حامی” با دو میلیون و ۳۳۱ هزار و ۳۵۰ نفر پیشتاز تعداد سرمایهگذاران حقیقی است.
در این میان دو صندوق ” مشترک نیکوکاری ندای امید” و ” مشترک مبین سرمایه” در تیرماه سال گذشته و امسال به ترتیب با تعداد ۵ و ۷ کمترین سرمایهگذار حقیقی را به خود اختصاص دادهاند. در مجموع تا اولین ماه تابستان قرن جدید تعداد هشت میلیون و ۲۹۷ هزار و ۷۷۴ نفر در صندوقها سرمایهگذاری کردهاند که در مقایسه با دوره مشابه پارسال رشد اندکی داشته است.
نگاهی به بازدهی یکسال گذشته
بازدهی یکسال گذشته صندوق ” نیکوکاری کشتی ورزش ملی ایران” در سال گذشته ۱۰۳ درصد بوده است که با این رقم شاگرد اول شده و در رتبه نخست قرار گرفته اما در همین سال صندوق “پاداش سرمایه پارس” با منفی ۹۹ درصد بازدهی یکسال گذشته آخرین رتبه را دریافت کرده است، ضمن آنکه صندوقهای با درآمد ثابت در این سال رتبه یک تا ۶۳ به لحاظ بازدهی یکسال گذشته را به خود اختصاص دادهاند که این روند در قرن جدید تداومی نداشته است.
همچنین در سال جاری صندوق “پالایشی یکم” با بازدهی ۶۱ درصد در یک سال گذشته رتبه اول را داراست در حالی که صندوق “واسطهگری مالی یکم” با بازدهی منفی ۲۶ درصد از جایگاه خوبی به لحاظ میزان بازدهی در سال گذشته برخوردار نیست.
بهطور کلی مجموع بازدهی یکساله صندوقها در تیر ماه ۱۴۰۰ حدود منفی ۳۰۸ درصد بوده که این رقم در اولین ماه فصل گرم سال جاری به مثبت دو هزار و ۵۶۲ درصد رسیده و این نشان از عملکرد مطلوب صندوقها در این مدت دارد که به تعبیری شاید بتواند بر این گفته کارشناسان که صندوقهای سرمایهگذاری محلی امن برای سرمایهگذاری غیرمستقیم هستند، صحه بگذارد.
ملیکا حمزهئی – خبرنگار
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.