هاشم اورعی معتقد است چنانچه کسری واقعی بودجه سال آینده را ۵۰۰ هزار میلیارد تومان در نظر بگیریم، روش معمول برای تأمین آن افزایش نقدینگی به همین میزان و در نتیجه ادامه تورم بالا خواهد بود. اما چنانچه بخواهیم به سمت ترک اعتیاد برویم، میتوان با افزودن هزارو ۷۰۰ تومان به قیمت هر لیتر بنزین و گازوئیل و هر مترمکعب گاز این رقم را تأمین کنیم و از سیکل نامناسب استقراض، چاپ پول و تورم بالا خلاص شویم.
با این افزایش قیمت چنانچه فرض کنیم میزان مصرف یکسوم کاهش یابد، ضمن تأمین کسری بودجه چنانچه شرایط بینالمللی اجازه دهد به ۶۰ میلیارد دلار درآمد صادراتی جدید نیز دست خواهیم یافت.
میلتون فریدمن اعتقاد داشت که تورم از سوی دولت ایجاد میشود؛ چون فقط دولت قادر است پول چاپ کند. او بهدرستی بر این نکته تأکید میکرد که تورم یک بیماری مهلک برای جامعه است و دلیل اصلی آن هزینههای بالای دولت است. اگر تورم کنترل نشود، جامعه را نابود خواهد کرد؛ مثل برزیل که قبل از ۱۹۶۴ تورم به سرنگونی دولت منجر شد و شیلی که سیاستهای اقتصادی اشتباه نرخ تورم را افزایش داده و در نهایت در سال ۱۹۷۳ میلادی به سرنگونی دولت و جایگزینی آن با دیکتاتوری نظامی ختم شد.
متأسفانه در کشور ما رابطه بین اقتصاد و سیاست وارونه است، به طوری که سیاست از اقتصاد تغذیه میشود؛ درحالیکه مسیر صحیح آن است که سیاست راه را برای اقتصاد باز کند تا اقتصاد کشور را به اهداف تعیینشده برساند. افسوس که پوپولیسم و عوامگرایی حاکم بر دولت و ملت اجازه نمیدهد که با اصلاح قیمت انرژی، اقتصاد کشور را به مرکز ترک اعتیاد سپرده تا این بلای خانمانسوز از سر ملت ایران کوتاه شود.
راه آسان هم آن است که با خلق نقدینگی به مصرف مواد ادامه داده و در سراشیبی ورشکستگی اقتصادی ادامه مسیر دهیم!
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.