دیدارنیوز ـ موسسه مالی بین الملل در گزارشی به بررسی سناریوهای پیش روی اقتصاد ایران پرداخت و نوشت: پیروزی ابراهیم رییسی در انتخابات ریاست جمهوری تغییری در روند مذاکرات هستهای ایجاد نخواهد کرد، اما ممکن است این اتفاق کار آمریکا را برای گسترش توافق هستهای به حوزههای دیگر با دشواری مواجه سازد. اگر توافق هستهای احیا شود و تحریمهای متعدد غیرهستهای به قوت خود باقی بمانند، بهره بردن ایران را از مزایای اقتصادی توافق دشوارتر خواهد ساخت چرا که شرکتهای غربی سرمایه گذاریهای سنگین خود را به تعویق میاندازند و این مساله رشد سریع را غیرمحتمل میسازد.
موسسه مالی بین الملل با اشاره به خروج دولت ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸ نوشت: ایران تاکنون با درخواست آمریکا برای اضافه شدن مباحث موشکی و منطقهای به مذاکرات هستهای مخالفت کرده آن هم در شرایطی که با تحریمهای سنگین و تبعات ناشی از کرونا، اقتصاد ایران در شرایط شکنندهای باقی مانده است. نرخ بیکاری در ایران هنوز بالا است و تورم نیز به بالای ۵۰ درصد رسیده است.
در ادامه این گزارش با سناریو احیای توافق و رفع بیشتر تحریم ها، پیش بینی شده است که رشد اقتصادی امسال ایران به ۴.۳ درصد برسد، اما در سالهای بعدی بیشتر شده و به ۵.۹ و ۵.۸ درصد در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ برسد. در این حالت، ذخایر ارزی ایران طی سه سال میتواند از رقم ۷۰ میلیارد دلار در ماه میامسال به دو برابر افزایش یابد و در سال ۲۰۲۳ با پایان کسری بودجه شاهد مازاد بودجه دولت باشیم.
در صورتی که تنها توافق سال ۲۰۱۵ احیا شود و سایر تحریمها حفظ شود، رشد اقتصادی خفیفتر بوده و به ۳.۵ درصد در سال جاری، ۴.۱ درصد در سال آینده و ۳.۸ درصد در سال ۲۰۲۳ خواهد رسید. نرخ بیکاری نیز در چنین حالتی حدود ۲۰ درصد خواهد بود.
همچنین در سناریو بدبینانه و در حالتی که تهران و شش قدرت جهانی نتوانند به توافقی بر سر احیای برجام برسند، رشد اقتصادی بسیار کمتر و معادل ۱.۸ درصد در سال جاری خواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.